homegrail.com

Mand På Månen

  1. Den første mand på månen

Den 20. juli 1969 formåede Neil Armstrong at gøre, hvad der tidligere var betragtet som umuligt: Som det første menneske nogensinde satte han sine fødder på Månens overflade. På denne epokegørende dag sad mere end en halv milliard mennesker klistret til deres tv-skærme og hørte Armstrong sige de nu berømte ord: "Et lille skridt for mennesket, et kæmpe spring for menneskeheden". Med ét forandrede Apollo 11-besætningen, astronauterne Neil Armstrong, Buzz Aldrin og Michael Collins, verden for altid. For at markere 50-årsdagen for månelandingen viser National Geographic hver lørdag aften i juli måned helt nye dokumentarer. Det går løs 6. juli med premieren på Apollo: Missionerne til Månen, som med nyrestaurerede billeder og helt nye optagelser fortæller historien om de mange missioner, som i sidste ende gjorde månelandingen mulig. " Apollo: Missionerne til Månen afslører, hvad der skete – ikke bare i kontrolcentret, men også i hjemmene hos de familier og venner, der så til, mens deres nærmeste rejste ud i rummet, " fortæller instruktør og executive producer Tom Jennings ("Diana: In Her Own Words", "Challenger Disaster: Lost Tapes").

Den første mand på månen

Så ville stemningen nok have været lidt bedre. Amerikanerne var imidlertid ikke kommet sovende til titlen. Efter Anden Verdenskrigs afslutning begyndte som bekendt Den Kolde Krig mellem USA og Sovjetunionen, der efter verdenskrigens afslutning var kommet rigtig godt med rent teknologisk. Således blev det russerne, som med Sputnik 1 fik den første satellit sendt i kredsløb om Jorden. Det skete den 4. oktober 1957. Allerede måneden efter – den 3. november 1957 – sendte russerne det første levende væsen i kredsløb om Jorden. Det blev rumhunden Laika, som kom op med Sputnik 2. Laika døde desværre under nedturen. Amerikanerne var skræmte. Efter afslutningen på Anden Verdenskrig havde de kommunistiske russere overtaget hovedrollen som fjende nummer ét efter Tyskland og Japan. Russerne havde sågar også udviklet deres eget atomvåben og udgjorde alene derfor en trussel. USA var ikke længere alene om at have atombomben. Amerikanerne frygtede derfor fremtiden, hvor de russiske satellitter kom susende hen over USA – uden for rækkevidde af det amerikanske militær og luftvåben.

"Verden stoppede op et øjeblik for at glæde sig over det grænseløse mod og den optimisme, som Apollo gjorde muligt", uddyber Jennings. Ud over Apollo: Missionerne til Månen, der kickstarter temamåneden, byder juli også på premierer på dokumentarerne Armstrong-optagelserne, Missionen til Saturn: Bag om ringene, Apollo: Tilbage til Månen og Det nye månekapløb. Hver eneste lørdag i juli måned fra klokken 20. 00 vil man på National Geographic altså kunne få helt nyt indhold om månelandingen. Streamingtjenesten National Geographic+ vil i juli måned også være spækket med dokumentarer og programmer om det store verdensrum. Blandt de titler, kunderne hos YouSee, Stofa og Viaplay vil have mulighed for at streame, kan Challenger Disaster: Lost Tapes, Et år i rummet og Hubbles fantastiske rejse nævnes. Premierer på programmer om månelandingen i juli måned inkluderer: Apollo: Missionerne til Månen Premiere 6. juli 20. 00 på National Geographic Nybearbejdede film, tv- og radioudsendelser, private optagelser, NASA-film og aldrig tidligere hørte lydoptagelser fra kontrolcentret skildrer de største øjeblikke I NASAs Apollo-program og USA's mål om at lande på Månen inden 1970.

  • Hjulsæt til tipcontainer. PU | HHL.dk
  • Den første mand på månen film
  • Dansk mand på månen
  • Månen
  • Danske top hits lige nu
  • Første mand på månen wiki
  • Fibersprængning i læg | Motionsløb | dit løbesite
  • Skyggernes bog 2
  • 1. mand på månen
  • Originale HP 304-blækpatroner i dobbeltpakke, sort/trefarvet | HP® Denmark

Datidens mediedækning giver et upoleret og ægte indblik i, hvordan missionerne blev præsenteret for offentligheden. Armstrong-optagelserne Premiere 13. 00 på National Geographic Armstrong-optagelserne er en entimesdokumentarfilm, som tegner et personligt og dybdegående portræt af den første mand, som satte foden på Månen, Neil Armstrong. Hans berømte ord er kendt verden over, men manden bag dem har længe været et mysterium. Armstrong-optagelserne giver via interviews med hans eneste autoriserede biograf, venner og familiemedlemmer et nærbillede af en af verdens største helte, som kun få kendte. Missionen til Saturn: Bag om ringene Premiere 13. juli 21. 00 på National Geographic I 2017 styrtede rumfartøjet Cassini i døden i Saturns atmosfære. Siden har videnskabsfolk analyseret dataene fra dets sidste 22 kredsløb og er kommet frem til nogle overraskende, nye konklusioner. Man har længe ment, ringene var lige så gamle som planeten selv, men nye data afslører, at de er relativt unge, og at de forsvinder.

Den 20. juli 1969 var det så vidt, at den amerikanske rumfartsorganisation NASA kunne landsætte det første menneske nogensinde på et himmellegeme uden for vor egen Jord: Neil Armstrong. Den første Mand på Månen. Ingen, der oplevede det selv og live, glemmer det nogensinde: Da astronauten Neil Armstrong som det første menneske nogensinde satte fod på Månen og sagde de udødelige ord: "That's one small step for man. One giant leap for mankind". Det var stort – for både små og store drenge bag den dengang sort-hvide TV-skærm. Min smukke tante i det nordjyske var imidlertid ikke sådan at imponere. Hun spankulerede rundt i datidens hotpants og ville med egne ord "hellere se naboens kat gå over plænen" – end se en amerikansk astronaut som det første menneske nogensinde sætte fod på et andet himmellegeme end det, de selv var født på. Men så var hun også en ræverød Venstresocialist og dermed som udgangspunkt imod alt amerikansk. Havde det nu i stedet været kineserne, der den dag var hoppet ud i månestøvet, havde det nok forholdt sig anderledes.

Der havde da været adskillige amerikanere i kredsløb om såvel Jorden som Månen. Nu var det tid til et bemandet touchdown på den gamle Måne. Tre mand blev sendt afsted med den gigantiske Apollo 11 rumraket: Neil Armstrong, Edwin "Buzz" Aldrin og Michael Collins. Tre mænd af den rette støbning. I øvrigt en film, alle astro-interesserede bør se. Collins forblev i kredsløb om Månen i fartøjet "Columbia", mens Armstrong og Aldrin entrede det lille "Eagle" månelandingsfartøj. Apollo 11 lettede fra Kennedy Space Center i Florida den 16. juli 1969. Og landede på Månen den 20. Den 21. juli klokken 03:56 steg Neil Armstrong så ned på Månen, hvor han og Aldrin tog de første lettere euforiske skridt i det løse månestøv. I en tyngdekraft, der kun er en sjettedel af Jordens. Der blev hoppet både højt og langt den dag. Det lille Eagle månelandingsfartøj blev kun 21 timer og 36 minutter på Månens overflade, inden det lettede igen i en støvsky og koblede sig på Columbia for hjemturen. Der måtte spares på såvel ilt som brændstof, da en lidt forsinket månelanding havde tæret ekstra hårdt på beholdningerne.

Apollo. Alle kender den første mand på Månen. Men hvad med den sidste? Eugene Cernan kan tale som en digter om den ultimative rejse. Om at se på Jorden fra rummet – og om hvordan en månerejse forandrer et menneske for evigt.

September 1, 2021, 9:54 pm